WYPOSAŻENIE GASTRONOMII – NACZYNIA

WYPOSAŻENIE GASTRONOMII – NACZYNIA

Naczynia gastronomiczne są niemal tak samo ważne, jak elegancka zastawa stołowa. Talerze, filiżanki i sztućce powinny być dostosowane nie tylko do okazji, ale i do charakteru wnętrza lokalu. Tak, jak najbardziej zgodna z międzynarodową etykietą jest biała zastawa z subtelnym wzorem, tak naczynia gastronomiczne muszą posiadać określone gabaryty i powstawać z materiałów najwyższej jakości. Naczynia kojarzą nam się głównie z przedmiotami pokroju garnków lub patelni, ale należy pamiętać, że wyposażenie kuchni stanowią także małe i duże pojemniki do przechowywania żywności, bez których żadna stołówka czy restauracja nie mogłaby prawidłowo funkcjonować.

Wyposażenie gastronomii, bez względu na to, czy ma znajdować się w części lokalu przeznaczonego dla personelu czy w dziale konsumenckim, musi być przede wszystkim estetyczne. Ani w kuchni, ani przy stolikach klientów, nie ma miejsca na połamane, popękane czy porysowane naczynia. Nie dość, że wyglądają nieatrakcyjnie i psują dobrą opinię o lokalu, to dodatkowo utrudniają utrzymywanie ich w należytej czystości i narażają zarówno personel, jak i konsumentów, na ryzyko uszkodzenia skóry.

Estetyka jest ważnym elementem, który powinien charakteryzować wyposażenie do gastronomii. Nie dotyczy to tylko kwestii ewentualnych połamań czy zarysowań, ale także zachowania spójności poszczególnych naczyń. Żadna zastawa nie będzie się prezentowała dobrze na stole, kiedy będzie niekompletna. Równie źle wyglądają niedopasowane filiżanki i spodki, albo naczynia różniąca się kolorami czy wzorem. Oczywiście różnica pomiędzy naczyniami przeznaczonymi do przygotowywania posiłków a naczyniami do ich serwowania, jest znacząca. Wiadomo przecież, że garnki czy patelnie nie muszą być przesadnie estetyczne czy posiadać motywy dekoracyjne. Najważniejsza jest ich funkcjonalność, stąd zaopatrując się w wyposażenie dla gastronomii, właściciele zwracają uwagę na ich ergonomiczny kształt, jakość materiału, z którego zostały skonstruowane oraz łatwość w utrzymaniu ich w czystości. Wiadomo, że kuchnia musi spełniać surowe normy higieny oraz bezpieczeństwa, stąd też zwykle stawia się na ich najwyższą jakość.

Naczynia kuchenne stanowią podstawę w wyposażaniu lokalu gastronomicznego, ponieważ to od ich specyfiki zależy szybkość i jakość przyrządzanych potraw. To wszystkie te pojemniki i przyrządy, które pozwalają na swobodne przechowywanie gotowych lub surowych produktów żywnościowych tak, aby jak najdłużej zachowywały swoją świeżość. Wyposażenie gastronomii powstaje oczywiście z określonych materiałów, w przypadku naczyń jest to przede wszystkim ceramika, szkło, aluminium, tworzywa sztuczne oraz stal. Ze względu na to, że tego typu oprzyrządowanie narażone jest na częsty kontakt z wysoką temperaturą, częstym myciem i wilgotnym powietrzem, nie może powstawać z materiałów, które doprowadzałyby do ich odkształcania czy wydzielania przez nie trujących substancji, które mogą być niebezpieczne zarówno dla personelu, jak i samych konsumentów.

Naczynia gastronomiczne nie muszą być oczywiście proste i czysto użytkowe. Każda firma tworzy ich bowiem od kilku do kilkunastu modeli, a każdy znacząco się od siebie różni. Tak, jak bowiem wyposażenie do gastronomii, tak i naczynia mogą stać się ozdobą każdej kuchni i zostać dopasowane bezpośrednio do jej wystroju. Oczywiście naczynia kuchenne przeznaczone do stosowania w domowym środowisku różnią się od tych przeznaczonych na użytek dużych restauracji, kawiarni czy barów. Sprzęty gastronomiczne muszą być bardziej wytrzymałe i łatwiej poddawać się dezynfekcji, dłużej też muszą utrzymywać ciepło przyrządzanych dań, co w warunkach domowych nie jest przecież wymagane.

W przypadku tego typu naczyń określanie ich jako wyposażenie gastronomii sugeruje, że związane są z prowadzeniem działalności gospodarczej i powinny być to takie patelnie, takie garnki i takie pojemniki, które będą spełniały podstawowe normy bezpieczeństwa oraz – co za tym idzie – umożliwią lokalom przygotowywanie potraw zdrowych i najlepszej jakości.